Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠΠΣ


Όπως  είναι γνωστό προσδιορίστηκαν για 18-4-2013 στην 7μελή σύνθεση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ οι αιτήσεις ακυρώσεως των Συλλόγων για το ζήτημα των εξετάσεων. 

Ο τάχιστος αυτός προσδιορισμός είναι πρωτοφανής για το ΣτΕ και συνέβη αφού προηγήθηκε σειρά από παραστάσεις τόσο στον εισηγητή ο οποίος αρχικά εισηγήθηκε ακόμη και να δοθεί προσωρινή διαταγή όσο και στον Πρόεδρο, τόσο από εμάς όσο και από Προέδρους Συλλόγων και Γονείς. Εξάλλου, σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα-αιτήσεις αναστολής κληθήκαμε να παρασταθούμε την Τρίτη 2-4-2013 στην Επιτροπή Αναστολών. 

Όλα αυτά ανατρέπουν προφανώς τον σχεδιασμό της ΔΕΠΠΣ να μας αιφνιδιάσει καθόσον εξέδωσε την απόφαση λίγες μέρες πριν την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων  και προφανώς ήλπιζε  να συζητηθούν οι αιτήσεις ακυρώσεως μετά τις εξετάσεις (ο αρχικός προσδιορισμός των αιτήσεων ακυρώσεως ήταν 24-10-2013) ενώ και για τα ασφαλιστικά ακόμα θα υπήρχε ελάχιστος χρόνος αντίδρασης. Το δικαστήριο τελικά έπραξε αυτό που όφειλε ενόψει των περιστάσεων και τουλάχιστον δικονομικά και από πλευράς έγκαιρης αντιμετώπισης δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να προσφύγουμε με χωριστό δικόγραφο που θα κατατεθεί την Δευτέρα 1/4/2013 και κατά της νέας απόφασης της ΔΕΠΠΣ που προσδιορίζει την ημερομηνία των εξετάσεων και άλλα ζητήματα. Σημειώνουμε εδώ ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για Υπουργική Απόφαση και όχι για απόφαση της ΔΕΠΠΣ όπως επιγράφεται και αντίθετα με ότι προβλέπει ο νόμος, δηλαδή το Υπουργείο συνεχίζει τις ίδιες γνωστές τακτικές.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΦΩΤΗΣ Ι. ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Όχι στα σχολεία των αρίστων! Άριστα σχολεία για όλους!

http://ipaideia.gr/oxi-sta-sxoleia-ton-ariston-arista-sxoleia-gia-olous.1bc9af4cfc7e5b7f763dad49ce4ca037.htm


«Όχι στα σχολεία των αρίστων! Άριστα σχολεία για όλους!».


Μέσα σε αυτήν τη μνημονιακή πολιτική, η οποία απαξιώνει τον εκπαιδευτικό και την εκπαιδευτική διαδικασία, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέρα από τη συνολική ανατροπή της»

Παρέμβαση επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου με ημερήσια διάταξη νομοθετικής εργασίας «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.)», έκανε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννης Αμανατίδης. Παρατίθενται τα πλήρη κείμενα της αρχικής ομιλίας, καθώς και της δευτερολογίας του βουλευτή:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξαφνιάστηκα από την τελευταία τοποθέτηση γιατί δεν περίμενα μια τοποθέτηση ενοχοποίησης των εκπαιδευτικών από τον κ. Μαρκόπουλο.


Θα ήθελα να μας απαντήσουν αυτοί που ενστερνίζονται παρόμοιες απόψεις: Για τα σχολεία τα οποία λειτουργούν μέσα σε κibo λυόμενα, στη Θεσσαλονίκη μάλιστα κάηκαν από βραχυκύκλωμα, για τα σχολεία που λειτουργούν με τριάντα και τριανταπέντε μαθητές ανά τμήμα, για τα σχολεία που δεν έχουν εργαστήρια, για τα σχολεία που κάνουν τους διαδρόμους αίθουσες διδασκαλίας, για τα σχολεία τα οποία δεν έχουν -τα περισσότερα- αίθουσες αγγλικών, μουσικής, γυμναστήρια, για τα σχολεία που δεν έχουν εκπαιδευτικούς με τριάντα δύο χιλιάδες ώρες κενά ακόμη και  τώρα που  τελειώνει  η σχολική χρονιά, για τα σχολεία που όχι μόνο δεν έχουν εκπαιδευτικούς, αλλά δεν έχουν και τις υποστηρικτικές δομές, ευθύνεται ο εκπαιδευτικός;

Δεν ευθύνεται μια συγκεκριμένη πολιτική; Γιατί από εδώ, απ’ αυτό το βήμα πολλοί κουνήσατε το δάχτυλο απέναντι στην Έλληνα εκπαιδευτικό.
Στις ομιλίες όλων, η αξιολόγηση και η διασφάλιση της ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ουσιαστικά επικεντρώθηκε στον εκπαιδευτικό. Ο εκπαιδευτικός, λοιπόν, έχει την ευθύνη για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας; Ο εκπαιδευτικός έχει την ευθύνη για ένα αξιολογικό σύστημα επιλογής στελεχών το οποίο ήταν κομματικό; Ο εκπαιδευτικός φταίει για τα εξαθλιωμένα παιδιά, για τα παιδιά που πέφτουν από την πείνα μέσα στις σχολικές αίθουσες;

Παρατηρώ μια θεαματική στροφή στη στάση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ενώ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αναγνώριζε την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού έργου, στην Ολομέλεια -και συγκεκριμένα χθες- ο Υφυπουργός Παιδείας δεν αναφέρθηκε καθόλου σ’ αυτήν.

Κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αιτιολογική έκθεση είναι αυτή που ουσιαστικά ανατρέπει τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα που ίσως θέλει να δώσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υφυπουργού. Και το ανατρέπει η αιτιολογική έκθεση, γιατί το πρώτο που βάζει είναι: «Η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ενιαίου Βαθμολογίου - Μισθολογίου».
Κύριε Υπουργέ, η Επιτροπή και η ομάδα Εργασίας, που δημοσίευσαν τα πορίσματά τους, -την  οποία εσείς κάνατε - το Νοέμβριο, σας έθεσαν μια σειρά ενεργειών που είναι απαραίτητο να γίνουν. Και είναι οι εξής:
Πρώτα  τροποποίηση του άρθρου 7 του ν. 4024/2011, που συνδέει τις προαγωγές με τις ποσοστώσεις και έπειτα τη θέσπιση της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. σαν Αρχής.

Μάλιστα, κρίνει απολύτως απαραίτητη  την τροποποίηση του 4024/11 ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της αξιολόγησης στην  εκπαίδευση, διότι συνδέεται άμεσα με τη φιλοσοφία, το χαρακτήρα και την αξιοπιστία της πρότασης και του συστήματος αξιολόγησης, καθώς -και κυρίως- με τη δήλωση των προθέσεων και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης της πολιτείας από την πλευρά των εκπαιδευτικών.

Όσες αγαθές προθέσεις και να έχετε, όσες δηλώσεις και να κάνετε, όσο δεν αποσυνδέεται η οποιαδήποτε αξιολόγηση από τον ν. 4024, το αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι τιμωρητικό. Η ποσόστωση είναι τιμωρητική, όσο και να λέτε ότι θέλετε κάτι διαφορετικό.

Και, βέβαια, αναφέρει μέσα η ομάδα Εργασίας και τη διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών με τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί, δηλαδή, να γίνει ομογενοποίηση με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, όπωςκαι οι εκπαιδευτικοί σε όλον τον κόσμο, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι λειτουργοί και ως τέτοιους πρέπει να τους δούμε.
Επίσης, φυσικά χρειάζεται και η αλλαγή του ν. 3848 για το σύστημα επιλογής στελεχών. Κύριε Υφυπουργέ, για να δεχθεί κάποιος να κριθεί από κάποιον, θα πρέπει πρώτα να τον αποδεχθεί, αλλά και να υπάρχει ένα αξιολογικό σύστημα. Θα πρέπει να ξαναδούμε τον ν. 3848.

Ήταν απαραίτητη αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή; Επικαλεστήκατε την ανατροφοδότηση και την εποπτεία. Δεν υπάρχουν, άραγε, οι μηχανισμοί για το τι υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα; Υπάρχει το survey. Εγώ γνωρίζω ότι οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία χρόνια τώρα -και από την αρχή και στο τέλος της χρονιάς- στέλνουν εκθέσεις επί εκθέσεων. Μάλιστα, με το survey γίνεται η αποτύπωση των ποσοτικών δεδομένων, όπως επίσης και οι εκθέσεις αξιολόγησης οι οποίες δίνονται στο διευθυντή της σχολικής μονάδας και μετά στο σχολικό σύμβουλο. Ο ν. 1566 ορίζει μια σειρά διαδικασιών οι οποίες μπορεί να ατόνησαν, αλλά μπορούν απλώς να ενεργοποιηθούν. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται κάτι τόσο εξειδικευμένο σε σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητά μας. Στο κάτω-κάτω τα σχολεία μας λειτουργούν χάρις στον πατριωτισμό των εκπαιδευτικών. Δεν  υπάρχουν καλά σχολεία; Δηλαδή, οι δάσκαλοί μας δεν παράγουν έργο; Αυτό που οφείλεται; Οι περισσότεροι το εκθείασαν και είπαν ότι παράγεται έργο στα σχολεία.
Άρα, η έλλειψη αυτής της Αρχής δεν εμπόδισε κατά τη γνώμη μου, να υπάρξουν σχολεία -τα περισσότερα- που παράγουν έργο με παιδαγωγική ελευθερία.

Θα αναφερθώ τώρα στην αυτοαξιολόγηση σε σχέση με την εξωτερική αξιολόγηση:
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011. Να σας παραθέσω ορισμένα άρθρα τα οποία έχουν σχέση με την Αρχή την οποία βάζετε.

«Βασικό στοιχείο ενός συστήματος αξιολόγησης, το οποίο απουσιάζει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ένα μέσο αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων, μέσο αξιολόγησης μαθητή σε εθνικό επίπεδο». Τι θα κάνετε, δηλαδή; Θα πάτε σε σταθμισμένα τεστ; Στο δημοτικό πώς θα αξιολογήσετε τα μαθησιακά αποτελέσματα;

Το 9 ββ’ και το 9 γγ’ νομίζω ότι θα πρέπει να αποσυρθούν, γιατί αλλιώς θα πάτε σε μία ακόμη  διαδικασία εξετάσεων. Θα μετατρέψετε ξανά τα σχολεία σε κέντρα εξετάσεων. Είναι που είναι το λύκειο εξετασιοκεντρικό, θα εφαρμόσετε τώρα τη μέθοδο αυτή και  από το δημοτικό; Άλλωστε, το λέει: «Μέρος της στρατηγικής αυτής μπορεί να περιλαμβάνει ανάπτυξη ευρείας κλίμακας τυποποιημένων τεστ». Βραχυπρόθεσμα, τώρα, τι προτείνει: Με την εξωτερική αξιολόγηση να επικυρώνονται τα αποτελέσματα, να αξιολογείται η ικανότητα της σχολικής μονάδας και να καθιερωθεί μία βάση λογοδοσίας σχολικών μονάδων και διευθυντών.

Κύριε Υφυπουργέ, εάν υπάρχει διάσταση αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης, τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση;
Νομίζω ότι είναι λάθος η ερευνητική στρατηγική που υπηρετεί τη συγκεκριμένη Αρχή. Θα ήθελα να μας πείτε σε ποια ερευνητική στρατηγική υποτάσσεται η Αρχή αυτή της Διασφάλισης της Ποιότητας; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφορες έρευνες για τη σχολική αποτελεσματικότητα: Η ποσοτική, η ποιοτική και του πραγματισμού.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι λάθος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί εξυπηρετεί την πρώτη μέθοδο έρευνας. Νομίζουμε ότι πρέπει να προσεγγιστεί η σχολική ζωή και οι  διδακτικές πρακτικές με ποιοτικές ερευνητικές στρατηγικές, λαμβάνοντας υπόψη το συγκείμενο μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται.
Τέλος, είναι οι εκπαιδευτικοί ανεξέλεγκτοι; Γιατί αυτό συνήθως παρουσιάζεται.

Όχι, οι εκπαιδευτικοί πρώτα απ’ όλα ελέγχονται από τη σχολική τάξη, από τα μάτια των παιδιών, από τους γονείς. Όπως ένας μαθητής μέσα στην τάξη ξέρει ποιος είναι ο καλός και ο κακός, να ξέρετε ότι αυτό φαίνεται και μέσα στη σχολική τάξη, από το διευθυντή του σχολείου, από το σχολικό σύμβουλο, από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι τα στελέχη της εκπαίδευσης, οι γυμνασιάρχες  δεν αξιολογήθηκαν ποτέ. Δεν είναι σωστό. Υπήρχε πλαίσιο επιλογής στελεχών εδώ και πολλά χρόνια, τα οποία βέβαια υπηρέτησαν τον κομματισμό και την ημετεροκρατία.

Όσον αφορά την ΔΗΜΑΡ, θα ήθελα να πω δύο λόγια για τη θέση της . Λέει :
  • Όχι κομματισμός.  Δείτε όμως πώς γίνεται η επιλογή στελεχών.
    • Όχι τιμωρητική. Όμως συνδέεται με το  ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και την  ποσόστωση.
    • Όχι μονοπρόσωπη.  Όμως διευθυντής από την μία μεριά, σύμβουλος από την  άλλη-
    • Ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Πολυπαραγοντικό σύστημα αξιολόγησης.   Όμως στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. μπαίνουν ιδίως  δύο:   μαθησιακά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα του διδακτικού έργου. Πώς θα κρίνουν οι γονείς το διδακτικό έργο; Θα μπουν μέσα στην τάξη;

Κύριε Πρόεδρε, τελειώνοντας, θέλω να πω ότι μέσα σε αυτήν τη μνημονιακή πολιτική, η οποία απαξιώνει τον εκπαιδευτικό και την εκπαιδευτική διαδικασία, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέρα από τη συνολική ανατροπή της.
Ευχαριστώ πολύ».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

«Μας ρωτούν αν είμαστε κατά ή υπέρ της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση σαν έννοια είναι πολιτικά και ιδεολογικά φορτισμένη. Δεν είναι σα να λες: «Αυτό είναι ποτήρι και αυτό είναι τραπέζι». Εξαρτάται ποιος αξιολογεί, πώς αξιολογεί, γιατί αξιολογεί και πώς θα εφαρμοστούν αυτά τα αποτελέσματα. Όπως καταδείξαμε με τις ομιλίες μας, η αξιολόγηση και όσα αναφέρθηκαν εδώ και δύο ημέρες, αναφέρονται μόνο στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Η αξιολόγηση του έργου του εκπαιδευτικού σαν άτομο είναι ένας από τους περίπου είκοσι παράγοντες οι οποίοι -όσοι είναι επιστήμονες τουλάχιστον της αγωγής και της παιδαγωγικής το γνωρίζουν- διέπουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, πολύ περισσότερο δε της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έτσι όπως ξεκινήσατε, θα αναγκαστείτε με το παρόν νομοσχέδιο να πάτε σε ένα σύστημα το οποίο συνέχεια θα είναι «εξετασιοκεντρικό». Το σύστημα αξιολόγησης θα είναι το κεντρικό, κομβικό σημείο, για εσάς, της ζωής του σχολείου και θα φτάσουμε όλες οι αλλαγές από εδώ και μετά να γίνονται σε επίπεδο αξιολόγησης μαθητών και εκπαιδευτικών.
Χωρίς αλλαγές στα προγράμματα, στις δαπάνες για τα κτήρια, για τα εποπτικά μέσα, χωρίς σε βάθος αλλαγές στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην επιμόρφωση, θα είναι ένας εσωτερικός μηχανισμός πειθαναγκασμού και υποταγής της εσωτερικής ζωής του σχολείου στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική, η οποία θα γίνεται πάντα.

Επίσης, στόχος της είναι η συμμόρφωση. Όλη η ιεραρχική και η γραφειοκρατική δομή αυτής της αξιολόγησης που πάει να γίνει, συνιστά παραπέρα εντατικοποίηση. Είναι περιπτωσιακή και μηχανιστική. Πώς θα αξιολογηθεί, ακόμα και γι’ αυτό που λέτε, ένας εκπαιδευτικός με τις δύο ώρες διδασκαλίας που θα έρθει κάποιος  να παρακολουθήσει; Επίσης, θα ήθελα να μιλήσω για το κόστος.

Κύριε Υπουργέ, αντί το ένα εκατομμύριο να το δώσετε σε ένα μηχανισμό ο οποίος δεν θα προσφέρει πιστεύω τίποτα, προσφέρετέ το στα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή στα σχολεία. Προσφέρετέ το, για να κάνετε δομές ανά διεύθυνση. Αντί να κάνετε επιτροπές αξιολόγησης ανά διεύθυνση -τις πενταμελείς επιτροπές- κάντε επιτροπές στήριξης των σχολείων και ειδικά των οικογενειών εκείνων που περνάνε δύσκολα μέσα από την κρίση. Διότι, η κρίση έχει επιπτώσεις άμεσες στα παιδιά.
Επίσης, θα ήθελα να πω δύο λόγια μόνο γι’ αυτά που είπε η κ. Βούλτεψη. Ουσιαστικά ήταν μια ομολογία για το τι πολιτική έχει ακολουθηθεί εδώ και σαράντα χρόνια. Είναι μια ομολογία, η οποία στο μυαλό μου έχει φέρει τους αγώνες που έδωσαν άλλες γενιές για το 15% για την παιδεία, άλλες γενιές που έλεγαν «προίκα στην παιδεία κι όχι αλλού», άλλες γενιές οι οποίες αγωνίστηκαν για το «ψωμί-παιδεία- ελευθερία.

Πιστεύω -και τελειώνω κύριε Πρόεδρε- ότι ο λαός μας τον αγώνα του αυτόν για δημόσια δωρεάν παιδεία θα τον συνδυάσει και με τον αγώνα για τη συνολική ανατροπή.

Τέλος, θέλω να καταθέσω το ψήφισμα που έχουν δώσει δεκατέσσερις σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των προτύπων και πειραματικών σχολείων, οι οποίοι ζητούν να ανασταλούν οι εξετάσεις και να επανεξεταστεί ο νόμος σε σχέση με την παιδαγωγική επάρκεια και στόχευση. Και βεβαίως, να υιοθετήσω και το σύνθημα που έχουν: «Όχι στα σχολεία των αρίστων! Άριστα σχολεία για όλους!». Ευχαριστώ πολύ».


Στην Ελλάδα των ληγμένων τροφίμων που πρέπει να καταναλώσουμε, των ενεχυροδανειστηρίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που ο μισθός τους και η σύνταξή τους δεν φτάνει για το πρώτο πενθήμερο, των αστέγων, των παιδιών που λιποθυμούν, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να έχει κανένα μέλλον. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Κύριοι της Κυβέρνησης και της Συγκυβέρνησης, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας. Σε αυτό θα συμβάλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα και έξω από τη Βουλή.
Στην Ελλάδα των ληγμένων τροφίμων που πρέπει να καταναλώσουμε, των ενεχυροδανειστηρίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που ο μισθός τους και η σύνταξή τους δεν φτάνει για το πρώτο πενθήμερο, των αστέγων, των παιδιών που λιποθυμούν, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να έχει κανένα μέλλον. 

Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.
Κύριοι της Κυβέρνησης και της Συγκυβέρνησης, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας. Σε αυτό θα συμβάλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Αθήνα, 28/03/2013









Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με παλμό και συνθήματα κατά των εξετάσεων απάντησαν γονείς και μαθητές των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων στην απόφαση της ΔΕΠΠΣ -που ορίζει τον τρόπο εισαγωγής τους στα ΠΠΣ με τεστ δεξιοτήτων- σε διαμαρτυρία που έκαναν την Τετάρτη 27/3 στη Βουλή. Οι γονείς και μαθητές των ΠΠΣ ζητούν να ανασταλούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και για αυτό το λόγο οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των ΠΠΣ  κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας σε όλα τα κόμματα της Βουλής.
Ακολουθεί το ψήφισμα:


ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΑΘΗΝΑ 27/3/2013

Να ανασταλούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία!
Να επανεξεταστεί ο Νόμος σε σχέση με την παιδαγωγική του επάρκεια και στόχευση!

Βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς και αιφνιδιαστικά χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο των εξετάσεων και χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο που θα κινηθούν καλούνται οι μαθητές της ΣΤ΄ δημοτικού και της Γ΄ γυμνασίου σε λίγες εβδομάδες να διαγωνιστούν σε εξετάσεις. Η κατάσταση δημιουργεί πανικό στα παιδιά και στις οικογένειές τους, που αδυνατούν υπό αυτές τις συνθήκες να καλύψουν το κενό που παρουσιάζεται. 
Οι μαθητές τόσο του ιδίου σχολείου όσο και των άλλων σχολείων είχαν διαφορετικό βαθμό ενημέρωσης για το αν και πως θα γίνουν οι εξετάσεις! Η βεβιασμένη εφαρμογή τους, χωρίς επαρκή χρόνο προετοιμασίας, ούτε έγκαιρη γνωστοποίηση του πλαισίου τους, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διαβλητότητας και αμφιβόλου ποιότητας παιδαγωγικών στόχων.

Παρόμοια διαδικασία δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα, και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες (εκπαιδευτικούς-φοιτητές) δίδεται επαρκές μεταβατικό στάδιο ετών και όχι εβδομάδων έτσι ώστε να αποφεύγονται ανισότητες και αδικίες.

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 14 Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων ζητούν από τον Υπουργό να αναστείλει εδώ και τώρα τις εξετάσεις. 

Οι 14 Σύλλογοι Γονέων προτείνουν, τουλάχιστον για τα παιδιά που εισήχθησαν στα σχολεία τους με το προηγούμενο νομικό καθεστώς των πειραματικών σχολείων, τη διετή αναβολή των εξετάσεων αυτών έτσι ώστε να προηγηθεί πλήρης και με ίσους όρους προετοιμασία τόσο των θεσμικών οργάνων όσο και των μαθητών ώστε να αποφεύγονται ανισότητες, αιφνιδιασμοί και αδικίες όπως αποφάσισε και ο Συνήγορος του Πολίτη σε δημόσιο έγγραφό του. 

Παρότι ο Νόμος 3966 είχε ψηφιστεί το 2011 αφενός δεν εκδόθηκαν προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις (του άρθρου 44) αφετέρου δεν εξεδόθη καμία εγκύκλιος -και μάλιστα από την αρχή της σχολικής χρονιάς- προκειμένου να υπάρχει ίση ενημέρωση και προετοιμασία στους γονείς και μαθητές, όπως επίσης δεν έχουμε σοβαρή δικαιολόγηση για την ύπαρξη τέτοιων σχολείων στην σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Καλούμε το Υπουργείο να πάρει τη σωστή πολιτική απόφαση που θα άρει την αδικία σε βάρος των παιδιών-μαθητών.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ
 1.
2ο  Π. Π. Γ. ΑΘΗΝΑΣ
 2.
Π. Π. Γ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 3.
Π. Π. Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ   
 4.
Π. Π. Γ. ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ
 5.
Π. Π. Γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
 6.
2ο Π. Π. Γ. ΘΕΣ/ΚΗΣ
7.
1ο  Π. Π. Γ. ΑΘΗΝΑΣ

 8.
1ο Π. Π. Γ. ΘΕΣ/ΚΗΣ
 9.
Π. Π. Γ. ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ                        
10.
Π. Π. Γ.  ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
11.
Π.Π.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ενιαίο)
12.
Π. Π. Σ.  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ενιαίο)
13.
ΜΕΙΚΤΟ Π. Π. Γ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
14.
Π.Π.Γ. ΠΑΤΡΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ




Συνάντηση με το Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του ΚΚΕ είχαν σήμερα Πρόεδροι και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων ΤΗΝ Τετάρτη 27/3/2013 το πρωί στη βουλή.
Ο βουλευτής εξέφρασε την πρόθεση αλλά και τη θέληση να βοηθήσει όσο μπορεί ρωτώντας μάλιστα αμέσως τον Υπουργό για το μέλλον των εξετάσεων στα ΠΠΣ και τι προτίθεται να κάνει για την κατάργησή τους. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η θέση του κόμματος του είναι αντίθετη με τα Πρότυπα ή σχολεία αρίστων όπως θέλει να τα λέει το Υπουργείο και θα κάνει ότι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Εισαγωγικές εξετάσεις σε Πειραματικά / Πρότυπα Γυμνάσια- Λύκεια


Γιάννης Πανούσης
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Α’ Αθήνας
21.3.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Εισαγωγικές εξετάσεις σε Πειραματικά / Πρότυπα Γυμνάσια- Λύκεια

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) στις 13.3.2013 ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.) για το έτος 2013-2014, υλοποιώντας το Ν.3966/2011. Η διαδικασία εισαγωγής περιλαμβάνει εξετάσεις (ή ακριβέστερα, test δεξιοτήτων με βάση τα πρότυπα του Διεθνούς Προγράμματος Αξιολόγησης Μαθητών PISA του ΟΟΣΑ) για όσους μαθητές επιθυμούν να φοιτήσουν στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Ευρισκόμενοι ήδη στα μέσα Μαρτίου, προκύπτουν δύο βασικά προβλήματα σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση: 1) Ο χρόνος που δίνεται στους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης είναι περιορισμένος και 2) Μεταβάλλει τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό σπουδών, όσων ήδη ευρίσκονται εντός Προτύπων Πειραματικών Γυμνασίων και είχαν εισαχθεί σε αυτά με διαφορετικό καθεστώς, το οποίο δεν περιελάμβανε εξετάσεις. Ως προς το πρώτο, είναι λογικό ότι θα ανέμενε κανείς αν μη τι άλλο, οι συγκεκριμένες αποφάσεις να είχαν γίνει γνωστές στους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο και όχι την παρούσα στιγμή, κατά την οποία η σχολική χρονιά οδεύει ήδη προς την ολοκλήρωσή της. Ως προς το δεύτερο, όταν εισέλθει κανείς σε μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία, είναι επίσης λογικό να αναμένει ότι θα την ολοκληρώσει, υπό το ίδιο καθεστώς το οποίο ίσχυε κατά το χρόνο εισαγωγής του σε αυτή. Να σημειωθεί ότι επί του συγκεκριμένου θέματος, υπάρχει Γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να ισχύσουν οι μεταβατικές διατάξεις του προηγούμενου έτους και φέτος, για λόγους χρηστής διοίκησης και μη ανατροπής του προγραμματισμού σπουδών των μαθητών με βάση τα ισχύοντα κατά το χρόνο εισαγωγής των στο Πειραματικό Πρότυπο Γυμνάσιο.

Ο θεσμός λειτουργίας των Πειραματικών Πρότυπων Σχολείων, ενδεχομένως θα πρέπει να επανεξετασθεί συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να επανεξετασθούν οι πιθανά διακριτοί ρόλοι μεταξύ «Πειραματικών» και «Προτύπων» (δεδομένου ότι είναι σαφές πως πρόκειται για δύο θεσμούς με διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετική εκπαιδευτική στόχευση). Τέλος, θα πρέπει να επανεξετασθεί συνολικά και ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών σε αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αριστεία δεν εξασφαλίζεται μόνο μέσω εξετάσεων και διαδικασιών αξιολόγησης (ειδικά σε ευαίσθητες ηλικίες όπως οι συγκεκριμένες) αλλά αποτελεί στόχο, ο οποίος απαιτεί ένα συνολικό σχεδιασμό δομής και λειτουργίας των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών θεσμών, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού.

Κατόπιν τούτων,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.    Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου να εξετασθεί η περίπτωση ισχύος μεταβατικών διατάξεων για την εφετινή σχολική χρονιά, λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσης μαθητών και γονέων για το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια;
2.    Προτίθεστε να επανεξετάσετε συνολικά το θεσμικό πλαίσιο των Προτύπων Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων, ξεκαθαρίζοντας αφ’ ενός τους διακριτούς ρόλους μεταξύ «Προτύπου» και «Πειραματικού» και αφ’ ετέρου το πλαίσιο εισαγωγής των μαθητών και συνολικής λειτουργίας των;



                                                                                   Ο Ερωτών  Βουλευτής   

            Γιάννης Πανούσης

  

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ


Προς τον  κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,   
Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα :           
Απαράδεκτες παιδαγωγικά και αντισυνταγματικές οι εισαγωγικές εξετάσεις στα Πειραματικά/Πρότυπα  Γυμνάσια και Λύκεια

Τα Πειραματικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρξαν σημαντικός εκπαιδευτικός θεσμός, που συνέβαλε στην καλλιέργεια της παιδείας και στην ανάπτυξη του πειραματισμού στο χώρο της εκπαίδευσης. Βασικό χαρακτηριστικό τους, που επέτρεπε να λειτουργούν χωρίς θεσμικές διακρίσεις και αποκλεισμούς, ήταν ότι τυπικά απευθύνονταν σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευση και το μορφωτικό τους επίπεδο, καθώς η εγγραφή σε αυτά γινόταν με τη διαδικασία της κλήρωσης. Ο πειραματισμός πραγματοποιούνταν σε συνθήκες που προσέγγιζαν τις αντίστοιχες ενός μέσου σχολείου και τα πορίσματα στα οποία κατέληγε μπορούσαν να έχουν επιστημονική αξιοπιστία. 

Επίσης ήταν χώροι εκπαίδευσης φοιτητών καθηγητικών σχολών. 

Η μετατροπή τους σε Πρότυπα Πειραματικά (ΦΕΚ 118-2011 - Ν.3966/2011, άρθρο 36) ήδη είχε δημιουργήσει ένα επιστημολογικό και κοινωνικό πρόβλημα: ό όρος «Πρότυπο» και ο όρος «Πειραματικό» στη συνύπαρξή τους συνιστούν λογική αντίφαση. Το Πειραματικό είναι ένα  σχολείο που απευθύνεται στο σύνολο των παιδιών μιας ευρείας περιοχής, το πρότυπο είναι ένα σχολείο αριστείας για μια κοινωνική ελίτ.
Μέχρι σήμερα η εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία γινόταν με κλήρωση. Αυτό εξασφάλιζε δύο σημαντικά πράγματα: α. την τυχαία ταξική σύνθεση των φοιτώντων που δεν απείχε  των υπολοίπων σχολείων της χώρας β. τη δημοκρατική επιλογή με την τυχαιότητα του πάλου.

Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλει εισαγωγικές εξετάσεις  για την είσοδο μαθητών στα Πειραματικά/Πρότυπα εξόργισε γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι αδιανόητο παιδαγωγικά  να εντάσσει κανείς  ένα εντεκάχρονο παιδί τόσο βίαια και τραυματικά στις έννοιες του ανταγωνισμού και της αποτυχίας. Το ίδιο και για τον έφηβο της Γ΄ Γυμνασίου, που στην κορύφωση της δύσκολης περιόδου της εφηβείας θα κληθεί να εξεταστεί υπό το άγχος της αποτυχίας και της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος (κάτι το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, υπενθυμίζεται ότι αποτελεί τη μέγιστη ποινή για ένα μαθητή/μια μαθήτρια  και επιβάλλεται  με εξαιρετική φειδώ από τους συλλόγους διδασκόντων, συμφώνως προς τους στοιχειώδεις κανόνες της σύγχρονης παιδαγωγικής).  Εγείρονται επίσης προβλήματα αντισυνταγματικότητας, εφόσον διακόπτεται  η συνταγματική αρχή της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Δικαιούμεθα ωσαύτως να διατυπώσουμε την υποψία μήπως τούτο αποτελεί προπομπό για την επαναφορά εξετάσεων από το δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, όπως συνέβαινε μέχρι το 1978. Επιπροσθέτως, όπως είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από τις σχετικές έρευνες, κάθε φορά που σε όποια βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος προστίθενται νέες εξετάσεις, αρχίζει η οικονομική αφαίμαξη των υποψηφίων και των οικογενειών τους με φροντιστηριακά μαθήματα, και ήδη έχουμε δει τα πρώτα διαφημιστικά φροντιστηρίων που καλούν σε φοίτηση για την εξασφάλιση της επιτυχίας στον διαγωνισμό. Το φαινόμενο είναι τραγικό όχι μόνο από παιδαγωγικής άποψης αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες της ελληνικής κοινωνίας στη μνημονιακή Ελλάδα.

Επειδή τα Πειραματικά Σχολεία είναι αναγκαία για το εκπαιδευτικό σύστημα ως χώροι εξάσκησης σε πραγματικές συνθήκες των φοιτητών καθηγητικών σχολών
Επειδή αποτελούν χώρους πειραματισμού νέων μεθόδων και προγραμμάτων
Επειδή μακράν του να εντατικοποιούν το ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα του μαθητή, προσέφεραν ένα πολύ καλό επίπεδο εκπαίδευσης
Επειδή αριστεία δεν σημαίνει ανταγωνισμός και εξετάσεις

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.      Σκοπεύει να αποσύρει τον 3966/2011 και να επαναφέρει τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία στο καθεστώς των Πειραματικών;
2.      Σκοπεύει να αποσύρει πάραυτα τη νομική διάταξη που προβλέπει εξετάσεις για την εισαγωγή στην α΄τάξη του Γυμνασίου και στην α΄ τάξη του Λυκείου ως αντιπαιδαγωγική και αντισυνταγματική;


Αθήνα, 13.3.2013
Η ερωτώσα βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Θεανώ Φωτίου


Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 14.00 
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. 
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΠ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/3/2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ο εισηγητής της υπόθεσης στο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ κος Ζιάμος αφού άκουσε το νομικό μας σύμβουλο κο Φώτη Χατζηφώτη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κα Σάγια Τσαουσίδου, τους γονείς & δικηγόρους κα Μαρίνα Σταυροπούλου και κο Αντώνη Πετρίδη εισηγήθηκε στον πρόεδρο να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να σταματήσει η διαδικασία. 

Ο πρόεδρος μας απάντησε ότι όσο ακόμα δεν έχει πάρει θέση το υπουργείο και δεν έχει στείλει τις απόψεις του θα πρέπει να περιμένει. 

Το θέμα παραμένει εκκρεμές . 
Νεότερα την ερχόμενη εβδομάδα.

Νεα συνάντηση με τη ΔΕΠΠΣ




ΠΕΜΠΤΗ 14/3/2013

Το ΠΠΣΠΘ με την Πρόεδρο  Ελένη Ψήμμα, τον Αντιπρόεδρο Άκη Καλφόπουλο Και τη Γενική Γραμματέα Δέσποινα Δούκα και το ΠΠΣΠΑ με την Πρόεδρο Σάγια Τσαουσίδου και το νομικό μας σύμβουλο και γονέα του σχολείου Φώτη Χατζηφώτη είχαμε τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΠΠΣ κο Καλκάνη και τον αντιπρόεδρο κο Αντωνίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα των 2 ενιαίων σχολείων αλλά τελικά δεν βρήκαμε κανένα κοινό σημείο που να συμφωνούμε. Η ΔΕΠΠΣ είναι κάθετη: Οι εξετάσεις θα γίνουν. Καμμία από τις αιτιάσεις μας -και ήταν πολλές- δεν τους συγκίνησαν.
Η συζήτηση πραγματικά ήταν απογοητευτική! Δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν οι αλλοι δεν ΑΚΟΥΝ!
Οι εκπρόσωποι του ΠΠΣΠΘ μάλιστα κατηγόρησαν τον κο Αντωνίου μιας και εκείνος τους πρότεινε να έρθουν στην Αθήνα να συζητήσουν το θέμα. "Αφού δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει κάτι στις θέσεις σας γιατί μας είπατε να έρθουμε στην Αθήνα να συζητήσουμε;" του είπε χαρακτηριστικά η Δέσποινα Δούκα για να εισπράξει την απάντηση: "Μα είμαι ευγενής! Τι να σας έλεγα να μην έρθετε;"

Δυστυχώς οι κκ της ΔΕΠΠΣ πιστεύουν οτι τα κάνουν όλα καλά και έχουν την πολιτική κα΄λυψη για τις όποιες πράξεις τους.

Μένει να αποδειχτεί!

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Διαδήλωση-διαμαρτυρία 13/3/2013, 15.00 Υπουργείο Παιδείας






ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ κατά της απόφασης της ΔΕΠΠΣ για εξετάσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιήσουν γονείς και μαθητές αύριο Τετάρτη 13/3/2013 το μεσημέρι στις 15.00 στο Υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι. Η απόφαση πάρθηκε στην ημερίδα, με θέμα τη «Διερεύνηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εισαγωγή των μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολειά» που διοργάνωσε την Κυριακή 10/3 στο κτήριο του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών το Διασυλλογικό 14 ΠΠΣ από όλη την Ελλάδα. 


Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα θέματα των ΠΠΣ. Εκφράστηκε η γενική αντίθεση όλων των ομιλητών  για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του θεσμού των εισαγωγικών εξετάσεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια  προκειμένου να αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας και η παροχή εκπαίδευσης από τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Και μάλιστα όταν η επιβολή των εξετάσεων αυτών γίνεται με βίαιο και αιφνιδιαστικό τρόπο στα μέσα της σχολικής χρονιάς, βρίσκει απροετοίμαστους και αναστατώνει τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Π.Π.Γυμνάσια και Δημοτικά. 


Χαιρετισμό απηύθυναν, η Διευθύντρια του ΠΠΣΠΑ Ελένη Δανίλη, ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού του ΠΠΣΠΑ Κώστας Πανούσης, η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ο ΓΓ της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Προτύπων Λαμπρινή Παπατσίμπα, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του 7ου διαμερίσματος Αθηνών Ανδριάννα Τσαρουχά. Εκπρόσωποι από την ΔΕΠΠΣ και το Υπουργείο ΔΕΝ παρέστησαν παρόλο που είχαν προσκληθεί. Πρόσκληση είχε σταλεί σε όλους του εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.


Συμπληρωματικά της νομικής οδού, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ από όλους τους συμμετέχοντες γονείς – ΟΜΟΦΩΝΑ-  η κινητοποίηση με ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 15:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.



Με δυναμικό τρόπο οι γονείς και μαθητές διεκδικούν το αυτονόητο. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες στη γνώση.