Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΜΜΕ: Δελτίο τύπου με τα αιτήματά μας

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
      ΠΡΟΤΥΠΩΝ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ
ΑΘΗΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
 1.
2ο  Π. Π. Γ. ΑΘΗΝΑΣ

 2.
Π. Π. Γ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 3.
Π. Π. Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ   

 4.
Π. Π. Γ. ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ

 5.
Π. Π. Γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 6.
2ο Π. Π. Γ. ΘΕΣ/ΚΗΣ

 7.
1ο  Π. Π. Γ. ΑΘΗΝΑΣ

 8.
1ο Π. Π. Γ. ΘΕΣ/ΚΗΣ

 9.
Π. Π. Γ. ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ                                                                                       

10.
Π. Π. Γ.  ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

11.
Π.Π.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ενιαίο)

12.
Π. Π. Σ.  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ενιαίο)

13.
ΜΕΙΚΤΟ Π. Π. Γ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

14.
Π.Π.Γ. ΠΑΤΡΩΝ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Όμηροι» του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και του νόμου «Διαμαντοπούλου» (3966/2011) βρίσκονται χιλιάδες παιδιά, μαθητές των Προτύπων Πειραματικών σχολείων, εδώ και δύο χρόνια, για το αν θα εξακολουθήσουν να φοιτούν στα σχολεία όπου ξεκίνησαν!
Φεβρουάριος 2013. Βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση εάν θα διεξαχθούν τελικά ή όχι οι εξετάσεις και χωρίς ξεκάθαρο το πλαίσιο που θα κινηθούν. Η κατάσταση δημιουργεί απίστευτο άγχος στα παιδιά και στις οικογένειές τους, που προβληματίζονται ακόμη και να αποφασίσουν να λάβουν μέρος σε αυτές. Παρόμοια διαδικασία δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα, και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες των σχολείων και της κοινωνίας.

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 14 Πρότυπων Πειραματικών σχολείων σε συναντήσεις τους με Εποπτικά Επιστημονικά Συμβούλια (ΕΠΕΣ) των Σχολείων τους, με το νέο Πρόεδρο της ΔΕΠΠΣ Καθηγητή κ. Γεώργιο Καλκάνη, τον Αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Αντωνίου και τον Υφυπουργό Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κ. Θ. Παπαθεοδώρου, έχουν καταθέσει μια σειρά από αιτήματα - ερωτήματα τα οποία παραμένουν, επισήμως, αναπάντητα.

Στο θεσμικό αυτό ταξίδι τους, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων έγιναν μάρτυρες ετερόκλητων προφορικών και προσωπικών απαντήσεων, τόσο αναφορικά με το είδος των εξετάσεων, τη στόχευση και την αποτελεσματικότητά τους, τη χρονική τους διάρκεια και τον τρόπο αξιολόγησης, όσο και της επιφύλαξης του κ. Υφυπουργού, επειδή δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις του Υπουργείου, ως προς τα προηγούμενα.

Επίσης, οι ως άνω αναφερόμενοι Σύλλογοι, κατέθεσαν την με αρ. 158936/1547/2013/14-1-2013 γνωμάτευση του Συνηγόρου του Πολίτη, που απευθύνεται προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και τη Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), όπου αναφέρεται ότι:

ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται με την παρούσα επισημαίνοντας ότι για όσο διάστημα εκκρεμεί η ρύθμιση σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της εκπλήρωσης του σκοπού και της λειτουργίας των προτύπων πειραματικών σχολείων, θα ήταν προβληματικό να απαιτείται  από τους μαθητές  τουλάχιστον που εισήχθηκαν στην Α' τάξη του πειραματικού γυμνασίου με διαφορετικό πλαίσιο, διαφορετική προοπτική και προβληματισμόνα ανταποκριθούν σε εξετάσεις, των οποίων το πλαίσιο εξακολουθεί να παραμένει ασαφές. ..........
Επίσης βάσει του σκεπτικού που προεκτέθηκε, προτείνουμε να ισχύσουν οι οικείες μεταβατικές διατάξεις για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε αφενός στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης να μην ανατρέπεται ο προγραμματισμός που έχει γίνει βάσει του πλαισίου που ίσχυε κατά την εγγραφή των μαθητών στο πειραματικό γυμνάσιο. Αφετέρου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος γα τον βέλτιστο σχεδιασμό ενεργειών και υλοποίηση των νομοθετικών προβλέψεων.”
Αν πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις αυτές, θα αποτελέσουν μια μικρογραφία  Πανελληνίων Εξετάσεων σε τοπικό επίπεδο,  αφού στις εξετάσεις κάθε Προτύπου Πειραματικού Σχολείου θα μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από οποιοδήποτε σχολείο επιθυμούν. Η βεβιασμένη εφαρμογή τους, χωρίς επαρκή χρόνο προετοιμασίας, ούτε έγκαιρη γνωστοποίηση του πλαισίου τους,  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διαβλητότητας.

Οι 14 Σύλλογοι Γονέων προτείνουν, τουλάχιστον για τα παιδιά που εισήχθησαν στα σχολεία τους με το προηγούμενο νομικό καθεστώς των πειραματικών σχολείων, την διετή αναβολή των εξετάσεων αυτών στη Γ΄ Γυμνασίου, καλώντας το Υπουργείο να πάρει τη σωστή πολιτική απόφαση που θα άρει την αδικία σε βάρος των εγκλωβισμένων παιδιών-μαθητών.

Σε αντίθετη περίπτωση οι γονείς, με την δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους, θα απαντήσουν με νόμιμο και δυναμικό τρόπο, διεκδικώντας το αυτονόητο, κατοχυρωμένο τόσο Συνταγματικά και Νομικά, όσο και από την Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Θυμίζουμε προς όλους ότι με τις εξετάσεις αυτές κρίνεται αν θα είσαι με την τάξη σου ή όχι, στην ηλικία (των 14-15 ετών), χωρίς μάλιστα δυνατότητα προεπιλογής, και ενώ έχεις προβιβαστεί ενδοσχολικά! Άρα, οι εξετάσεις, όσο εύκολες και να είναι, δεν δίνονται “ελαφρά την καρδία” ή “μετά από καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα”, όπως κάποιοι προφορικά διαρρέουν.


Με τιμή και εμπιστοσύνη στο λειτούργημά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου